Menü Kapat

Oyunculuk Eğitimi Alırken Nerden Başlanır?


Herkes hayatının bir döneminde kendisine oyuncu olsam hayatım nasıl olurdu diye sormuştur. Bazıları bu basit sorunun ötesine geçip bu hayali gerçekleştirmek için gece gündüz durmadan çalışır. Bu işlemin en temel noktası eğitimdir. Uzmanlaşmak istenilen bölüme karar erilip gece gündüz durmadan çalışmak gerekir. Oyunculuk sanıldığı kadar kolay değildir. Başarıya ulaşmak için çok çalışmak gerekilen bu meslek, başarıya ulaştıktan sonra inanılmaz keyifli bir hal alır. Oyuncular en alttan başlayarak belli projelerde yer alarak kendilerini geliştirirler. Oyuncu olmak için gerekenler nelerdir, nasıl oyuncu olunur, nasıl iyi bir oyuncu olunur, oyuncu olmak için neler yapılmamalı gibi konular üzerinde detaylı durulup incelenerek analiz edilmelidir.
Oyuncu olmak için gereken temel iki unsur; oyunculuğa gerekli ilgi ve yetenektir. Yeteneğin tek başına oyuncu olmaya yetmediği gibi, ilgi de yetenek olmadan tek başına bir işe yaramaz. Oyunculukta hangi konulara yetenekli olunduğu doğru tespit edilerek, mevcut olan ilgiyle de birleştirilmesi sonucu mükemmel bir sonuç ortaya çıkabilir. Bunların her zaman doğru ve emin adımlarla ve sabırla uygulanması gerekir.  Oyunculuk mesleği istemeden yapılabilecek bir iş kesinlikle değildir. Önce mesleğin ön koşullarını bilip daha sonra gerçekten isteyip istenmediğine karar verilmelidir. İsteyerek yapılan her işte olduğu gibi verimlilik son derece yüksek olacaktır. Oyunculukta kişinin kişisel ve karakteristik özelliklerinin çok etkileyici bir rolü yoktur. Burada dikkat edilen önemli unsur karaktere bürünmektir. Karakterin özelliklerini kendin gibi kabul edebilmek başarıyı peşinden sürükler. Kişisel ve karakteristik özelliklerinin önemli olmadığı kadar, fiziksel özelliklerde aksine bir o kadar önemlidir.  Farklı görünüme sahip kişiler bu işte biraz daha şanslı olarak görülür. Fiziksel özellikler ne kadar dikkat çekici bulunursa akılda kalma imkanı da o kadar artar.
Oyunculuğa hemen ilk projede başrol oynayarak başlanmaz. Böyle şanslı olanlar olsa da bu oran çok düşüktür. Her şey için çabalamak gerekir. İlk önce daha basit projelerde önemsiz olarak adlandırılan rollerle başlanır. Bu bir figüranlık olabilir bu hem tecrübe kazanmaya yardımcı olur hem de kameraya alışmayı kolaylaştırır. Oyuncular genel anlamda eğitimli ve eğitimsiz olarak ikiye ayrılır. İlgilerini işe dökmek isteyen bireyler eğitim sınavlarına girerek başarı gösterir ve oyunculuk eğitimi almaya hak kazanır. Burada ışıktan sese, kadrajdan mimiğe kadar, oyunculukla ilgili olarak her türlü eğitimi alırlar. Böylece işe daha giriş aşamasında profesyonelleşirler. Bir de eğitim alamayan ya da alma imkanı olmamış taraf vardır. Bunlarda yetenekli fakat amatör yoldan oyunculuğa başlarlar. Eğitimlilik ve ya eğitimsizlik bir kıstas gibi görünse de aslında çok önemli bir kıstas değildir. Oyunculuğun başlangıcı için sistematik olmak ve çalışmak anahtar sözcüktür.
Kaynak: http://www.oyuncuajansi.net/cast-ajanslarinin-oyuncu-adaylarina-verdigi-egitimler/